17 ℃

Sterrenkundige houdt het na 42 jaar observeren voor gezien: “Op Netflix is veel meer te zien”

Sterrenkundige houdt het na 42 jaar observeren voor gezien: “Op Netflix is veel meer te zien”
Foto: Akimov Igor / Shutterstock.com

ARNHEM - Meer dan 42 jaar lang heeft sterrenkundige Jan van Oort waarnemingen gedaan. Eind oktober is hij daarmee gestopt. “Op Netflix is veel meer te zien”, aldus de 81-jarige Arnhemmer.

We spreken Jan van Oort in het al grotendeels ontmantelde observatorium in zijn achtertuin. Van Oort: “Het aantal sterren in het heelal is astronomisch. Ik heb ze 42 jaren lang bekeken en bestudeerd. Maar op een gegeven moment had ik het wel gezien.” Een neefje van Van Oort wees hem op Netflix. Van Oort: “Dat er op televisie zó veel te zien is, dat wist ik helemaal niet! In drie weken tijd gebeurt er op Netflix meer dan ik in die 42 jaar sterrenkijken heb gezien.”

Gebeurt er in het heelal dan zo weinig, vroegen wij hem. Van Oort: “Het is niet dat er in het heelal weinig gebeurt, maar het is grosso modo steeds hetzelfde: een ster die ineenstort, een zwart gat dat een sterrenstelsel opslokt, twee botsende supernova’s… dat soort dingen. Op Netflix is het aanbod veel gevarieerder.”

Zijn vrouw Jannie sluit zich daarbij aan: “Het is jammer dat Jan 42 jaar lang naar die suffe sterrenstelsels heeft zitten staren. Netflix was al in 2013 in Nederland te bekijken.”

 
Deel dit artikel: