Nieuw historisch onderzoek:

‘Ster van Bethlehem’ was waarschijnlijk toch gewoon Israëlische kruisraket

‘Ster van Bethlehem’ was waarschijnlijk toch gewoon Israëlische kruisraket
Foto: Romolo Tavani / Shutterstock.com

BETHLEHEM - De ‘Ster van Bethlehem’, die voor de geboorte van Jezus boven de stad zou zijn verschenen’, was waarschijnlijk gewoon een Israëlische kruisraket. Dat zeggen wetenschappers die het merkwaardige fenomeen opnieuw hebben onderzocht.

Volgens het aloude kerstverhaal zou Jezus ruim tweeduizend jaar geleden geboren zijn in een stal in de Palestijnse stad Bethlehem. Tijdens de geboorte zou een heldere ster boven de stal hebben gestaan. Lang werd gedacht dat de ‘ster’ een komeet was, maar historici en sterrenkundigen komen nu met een andere verklaring.

“Berekeningen hebben aangetoond dat er in het jaar nul geen heldere komeet te zien was. De ‘Ster van Bethlehem’ kan dus geen komeet zijn geweest”, zegt onderzoeksleider Mohammed Najma. “Waarschijnlijk was Israël op dat moment gewoon bezig met het bombarderen van Palestijnse steden en is een Israëlische kruisraket per ongeluk aangezien voor een ster.”

Of er destijds in Bethlehem slachtoffers zijn gevallen, weet Najma niet zeker. “Waarschijnlijk wel”, denkt hij. “En omdat het een Israëlische raket was, zullen er ongetwijfeld veel burgerslachtoffers zijn gevallen.”

 
Deel dit artikel: