19 ℃

Stemmen? Eerst een IQ-test!

Het stemrecht moet afhankelijk worden van het IQ. Zo kan worden voorkomen dat extreem domme mensen zich gaan bemoeien met de politiek. Dat is een idee van de Amsterdamse politicoloog Evert Jan Cerveau. 

iqNu zijn alle meerderjarige Nederlanders kiesgerechtigd. Een onwenselijke situatie, vindt Cerveau. “Het is natuurlijk volstrekt belachelijk dat mensen die amper kunnen nadenken mogen meebeslissen over de toekomst van ons land”, stelt Cerveau. “Nu zien we bijvoorbeeld dat heftruckchauffeurs en huisvrouwen gaan oordelen over zaken als immigratiebeleid en milieuproblematiek. Wat weten zij daar nou van?”

Cerveau vindt dat lageropgeleiden en mensen met een beperkt IQ zouden moeten worden uitgesloten bij de verkiezingen. Een korte IQ-test zou onderdeel moeten zijn van de selectieprocedure. “Tegen sommige mensen zou je gewoon moeten zeggen: Sorry, u bent te dom om te stemmen. Het kiesrecht zou bovendien alleen moeten gelden voor burgers die politiek geëngageerd zijn en niet voor hen die niet weten wat dat betekent. Dan voorkom je dat domme burgers niet gaan stemmen en achteraf de regering de schuld geven van alles wat er misgaat, zoals nu bij het kabinet Rutte.”

 
Deel dit artikel: