24 ℃

Stembureaus voorbereid op gigantische opkomst Europese verkiezingen

Stembureaus voorbereid op gigantische opkomst Europese verkiezingen
Foto: Igor Shoshin / Rene Notenbomer / Shutterstock.com

REMSBEEK - “We zien overal hoe deze verkiezingen leven onder de bevolking, dus we verwachten een enorme toeloop. Het wordt een gekkenhuis”, zegt Auke Schikker, voorzitter van het stembureau in Remsbeek.

Op donderdag 6 juni zijn de Europese Parlementsverkiezingen. Voor veel Nederlanders is dat een democratisch hoogtepunt. Stembureaus halen alles uit de kast om de verwachte drukte aan te kunnen. “Hier in het dorp houden de Europese Verkiezingen de gemoederen flink bezig. Het gaat over bijna niets anders meer. In het stembureau houden we rekening met een opkomst van 95 tot 100 procent”, zegt Schikker.

Ook in andere gemeenten zijn maatregelen genomen om de verwachte opkomst aan te kunnen. In het Groningse dorp Rijdenberg staan dranghekken klaar en wordt de politie ingezet om de enorme toestroom van kiezers in goede banen te leiden.

“Vorig jaar hadden we al Tweede Kamerverkiezingen, maar dit is natuurlijk het echte werk”, zegt een medewerker van het plaatselijke stembureau. “Er zijn 13 miljoen kiesgerechtigden in Nederland en we verwachten dat die allemaal komen. Daar kun je je onmogelijk op voorbereiden, maar we doen ons best.”

Het stembureau heeft nog een paar verzoeken aan de mensen die gaan stemmen: “Neem zonnebrandcrème en flesjes water mee, want misschien moet je uren in de rij staan. Geef elkaar de ruimte en ga in godsnaam niet dringen. Heus, iedereen komt aan de beurt.”

 
Deel dit artikel: