13 ℃

Steeds minder kinderen geloven in het Sinterklaasjournaal

Steeds minder kinderen geloven in het Sinterklaasjournaal
Foto: Pakula Piotr / Shutterstock.com / Nieuwspaal

Steeds minder kinderen geloven in het nieuws dat het Sinterklaasjournaal dagelijks brengt. Volgens de kinderen brengt het journaal voornamelijk fakenieuws.

Op de schoolpleinen in Nederland is het Sinterklaasjournaal het gesprek van de dag. Ook op het Kindcentrum Roze Vlinder op een Regenboog in Naarden wordt volop gespeculeerd over het waarheidsgehalte van het journaal over de Goedheiligman. Sanonneke van der Bethaegen (8) heeft geen goed woord over voor het tv-programma: “Elk jaar focussen ze zich op de dingen die slecht gaan. Terwijl er op de bootreis naar Nederland ook fijne dingen gebeuren hoor. Maar blijkbaar vinden ze het leuk om Sinterklaas te bashen en belachelijk te maken. Ik ben helemaal klaar met die eenzijdige insteek. Het is een journaal onwaardig.”

Ook op basisschool De Voederbiet in Enschede zijn ze helemaal klaar met het Sinterklaasjournaal. Jochem Uiramp (7) vindt het een typisch NPO-programma: “Bij de intocht van Sinterklaas in Enschede hoor ik allerlei Pieten met een Twents accent, maar als ik naar de televisie kijk hoor, ik alleen maar Pieten met Hollandse kaktalen. Dat is nogal ongeloofwaardig. Waarom worden de Twentse Pieten niet gefilmd voor het Sinterklaasjournaal? Zijn die soms niet D66 genoeg? Of zoals mijn vader altijd zegt: ‘De Twentse Pieten worden waarschijnlijk alleen gefilmd als ze de stront van Ozosnel mogen opruimen.'”

 
Deel dit artikel: