Steeds meer vrouwen in top van bedrijven: hoe lang gaat dat nog goed?

Foto: El Nariz / Shutterstock.com

Bij de grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland zijn steeds meer vrouwen in topfuncties te vinden. Tot nu toe lijkt Nederland daar nog weinig schade van te ondervinden, maar alle deskundigen zijn het er wel over eens dat het slechts een kwestie van tijd is tot zich in Nederland een economische ramp voltrekt.

Dit jaar is het percentage vrouwen dat in raden van bestuur van bedrijven zit gestegen naar 12 procent. Econoom Wilma de Korte waarschuwt voor een te snelle stijging van het aantal vrouwelijk bestuurders: “Vrouwen aan de top van grote bedrijven klinkt natuurlijk hartstikke sympathiek, maar we moeten ook oog houden voor de valkuilen die dat met zich meebrengt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de kleur van de vloerbedekking belangrijker is dan de macro-economische cijfers van het bedrijf. Of dat het in de bestuurskamers vooral gaat over kekke pumps en de juiste lengte van een rokje.”

Ook econoom Saskia den Ouden waarschuwt voor teveel vrouwelijk bestuurders: “De laatste tijd hoor je steeds meer klachten over het feit dat het voor mannelijke sollicitanten belangrijker is om een lekker kontje te hebben dan een goed CV. En vrouwelijke sollicitanten worden steeds vaker beoordeeld op het juiste kleurtje van hun nagellak en het juiste geurtje van hun parfum. En dat lijkt misschien onschuldig, maar ik vraag me inmiddels toch af of vrouwen wel begrijpen dat een multinational aansturen echt iets anders dan het aanbraden van een balletje gehakt.”

 
Deel dit artikel: