27 ℃
Proactieve houding tijdens begeleid verlof

Steeds meer tbs’ers keren op eigen initiatief terug in de samenleving

Steeds meer tbs’ers keren op eigen initiatief terug in de samenleving
Foto: Nick Beer / Shutterstock.com

Steeds vaker kiezen tbs’ers tijdens begeleid verlof voor een versnelde herintegratie. Tbs’ers wachten niet tot hun straf erop zit, maar nemen heel bewust zélf het initiatief voor terugkeer in de maatschappij. Een positieve ontwikkeling, zegt strafpsycholoog Tijn Westerbeke.

Deze week nog besloot een 31-jarige tbs’er uit de Pompekliniek in Nijmegen om op eigen initiatief terug te keren in de samenleving. Ook dat gebeurde tijdens een begeleid verlof. “Voorheen namen tbs’ers een zeer afwachtende houding aan. Tegenwoordig zien we steeds meer tbs’ers die zelf hun moment kiezen. Dat past precies in de proactieve houding die Justitie van gedetineerden met een psychische stoornis verwacht”, zegt strafpsycholoog Tijn Westerbeke.

Door hun detentie zelf vroegtijdig te beëindigen, zetten tbs’ers letterlijk weer hun eerste stappen op de weg naar een zelfstandig bestaan. “Het is mooi dat een veroordeelde psychopaat tijdens begeleid verlof kennelijk zélf al kansen ziet om versneld terug te keren in de samenleving. En dat gebeurt gelukkig steeds vaker”, zegt Westerbeke. “Hoe mooi zou het zijn als tbs’ers straks al na een paar weken tot de conclusie komen dat hun behandeling erop zit. Dan is begeleid verlof zelfs helemaal niet meer nodig.”

 
Deel dit artikel: