21 ℃

Steeds meer pyromanen stichten hun branden met duurzame waterstof

Steeds meer pyromanen stichten hun branden met duurzame waterstof
Foto: Volodymyr Baleha / Shutterstock.com

STRIELWOUDEN - De tijd dat pyromanen steevast met een jerrycan benzine op pad gingen, lijkt voorbij. Steeds meer brandstichters geven de voorkeur aan schone en duurzame brandstoffen bij het aansteken van een voertuig of gebouw. Dat blijkt uit onderzoek van het brandweerkorps Strielwouden.

Uit cijfers blijkt dat bijna een kwart van de branden tegenwoordig wordt gesticht met behulp van een duurzame brandstof. Ook pyromaan Martin van der Lubbe (58) gebruikt inmiddels geen benzine meer. “Dat heeft enerzijds te maken met de prijs”, geeft hij toe. “Een liter benzine kost tegenwoordig bijna € 2,25 en voor een gemiddelde middelbrand heb je al gauw tien liter nodig, dus reken maar uit. Daarnaast speelt het milieu een belangrijke rol. Ook in de pyromanie zullen we uiteindelijk af moeten van de fossiele brandstoffen.”

Zelf gebruikt Van der Lubbe sinds een aantal maanden uitsluitend waterstof om zijn branden te stichten. En daar is hij heel tevreden over. “Waterstof is net zo licht ontvlambaar, maar heeft een veel schonere verbranding”, zegt Van der Lubbe. “Hiermee kun je de boel op een duurzame manier in de hens zetten. Zo houden we de wereld leefbaar voor de generaties pyromanen die na ons komen.”

 
Deel dit artikel: