17 ℃

Steeds meer postbodes depressief door veelvuldige afwijzing: “Nee. Nee.”

Steeds meer postbodes depressief door veelvuldige afwijzing: “Nee. Nee.”
Foto: Tupungato / Shutterstock.com

Uit een grootschalig, intern onderzoek van PostNL blijkt dat negen van de tien postbodes dagelijks kampen met sombere gevoelens. Volgens het postbedrijf komt deze neerslachtigheid voornamelijk door de veelvuldige afwijzing die postbodes ervaren wanneer zij op de plek van bestemming een ongeadresseerde brief of folder willen afgeven.

“Verplaats je eens in de schoenen van onze werknemers”, zegt een woordvoerder van PostNL. “Een postbode trapt zich helemaal in het zweet om zo veel mogelijk adressen te voorzien van allerhande informatie. Hoe denk je dat een postbode zich vervolgens dan voelt als ie bij de voordeur wordt afgewezen met een laffe sticker? En het is niet één keer ‘nee’ hè, vaak is het gewoon twee keer! En alsof dat nog niet pijnlijk genoeg is, herhaalt het tafereel zich vaak bij de buren. Hartverscheurend.”

Jannes Wielaard (47) uit Enschede is een van de vele postbodes die er mentaal helemaal doorheen zitten: “Dag in dag uit doe ik mijn stinkende best om een ander iets te kunnen geven, maar de laatste jaren merk ik steeds meer dat die ander daar niet op zit te wachten. Het is meteen ‘Nee’, en nog voordat ik ook maar iets heb kunnen zeggen, staat er meteen weer een ‘Nee’ op de gleuf. Het is kwetsend.”

Om aandacht te vragen voor het mentale welzijn van hun postbodes, komt PostNL binnenkort met een televisiecommercial waarin een postbode enthousiast bedankt wordt voor het bezorgen van een loterijfolder en naar binnen gevraagd wordt voor een kop koffie en een stukje vlaai. “Want zo kan het ook”, aldus de woordvoerder van PostNL.

 
Deel dit artikel: