Steeds meer overgewicht, horeca mogelijk toch weer dicht

Steeds meer overgewicht, horeca mogelijk toch weer dicht
Foto: Elnur Rzayev / Shutterstock.com

Amper een jaar na de laatste lockdown wordt de roep om een horecasluiting weer luider. Uit onderzoek blijkt dat het aantal jongeren met overgewicht sinds de heropening van de horecabedrijven schrikbarend is toegenomen.

Na een harde lockdown van enkele weken mochten horecabedrijven eind januari 2022 hun deuren weer openen. Het aantal jongvolwassenen met overgewicht is sindsdien fors toegenomen. Maar liefst 25 procent van de Nederlandse jongvolwassenen is te zwaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens voedingsdeskundige Elsbeth de Lange heeft het kabinet bij de versoepelingen van de coronamaatregelen te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor de gezondheid.

“Door de versoepelingen is een situatie ontstaan waarin jongeren weer ongehinderd naar de kroeg en de snackbar kunnen. Dat zien we nu terug in de obesitascijfers”, zicht de voedingsdeskundige. “Achteraf moeten we dus helaas concluderen dat de heropening van de horeca een foute beslissing is geweest. Horecabedrijven hebben opnieuw een kans gehad, maar die heeft helaas niet goed uitgepakt.”

 
Deel dit artikel: