15 ℃
Gezonder strooigoed

Steeds meer ouders laten Piet spruitjes strooien in plaats van pepernoten

Steeds meer ouders laten Piet spruitjes strooien in plaats van pepernoten
Foto: Sabino Parente / Shutterstock.com

De verkoop van pepernoten is aanzienlijk lager dan in andere jaren. Steeds meer ouders kiezen heel bewust voor gezonder strooigoed, zoals groente en vitaminepillen. “We zien gelukkig dat ouders nu hun verstand gebruiken en het ongezonde strooigoed achterwege laten”, zegt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange.

“Kruidnoten en pepernoten zitten vol met suiker en verzadigde vetten”, aldus De Lange. “In Nederland kampen steeds meer kinderen met overgewicht en morbide obesitas. Dat wordt mede veroorzaakt door slecht strooigoed. De Roetveegpiet zou aan kinderen juist het goede voorbeeld moeten geven.”

De tijd dat de vloer bezaaid lag met snoep, pepernoten en andere ongezonde baksels lijkt definitief voorbij. Tegenwoordig laten ouders hun kinderen liever op een gezondere manier verrassen.

Volgens de voedingsdeskundige zijn er genoeg gezonde alternatieven: “Je kunt prima strooien met witlof, sperziebonen of spruitjes. Kinderen zijn er dol op. En een bloemkool in de schoen is natuurlijk veel leuker dan een chocoladeletter.”

 
Deel dit artikel: