Steeds meer Nederlanders verlangen terug naar de lockdowns: “We móeten nu weer zo veel”

Steeds meer Nederlanders verlangen terug naar de lockdowns: “We móeten nu weer zo veel”
Foto: Daria Lixovetckay / Shutterstock.com

PURMEREND - Het lijkt nog maar zo kort geleden, maar de grote coronalockdown ligt alweer vier jaar achter ons. Steeds meer Nederlanders verlangen terug naar die tijd. Ook Helma Boerkotte (65) uit Purmerend heeft ‘lockdownheimwee’.

Helma denkt met weemoed terug aan de lockdown van 2020: “Geen bezoek, geen verplichtingen en alle tijd om lekker in huis te rommelen. Een geweldige tijd was dat. Ik zou dolgraag weer in lockdown gaan, maar in m’n eentje zonder noodzaak is dat raar.”

“Er is nu weer zó veel wat ik moet doen”, zegt Helma. “Zaterdag moet ik met mijn man uit eten. Hij loopt moeilijk door een versleten heup. Dinsdag moet ik naar de aquajogging, woensdag naar de fysiotherapeut en donderdag komt de buurvrouw koffiedrinken. Ik krijg het benauwd als ik al die afspraken zie. Ik heb amper nog tijd voor mezelf.”

Psychotherapeut Frans Heijligh krijgt in zijn praktijk veel patiënten met lockdownheimwee. “Vier jaar geleden vonden we de lockdown vervelend. Er werd zelfs tegen gedemonstreerd. Dat is nu niet meer voor te stellen”, aldus de therapeut. “Steeds meer mensen zien nu eindelijk in dat de lockdown eigenlijk een heerlijke, rustige tijd was met weinig stress. In onze jachtige samenleving is het niet vreemd dat mensen daar nu naar terugverlangen.”

Als Helma door haar agenda bladert, breekt het zweet haar uit. “Verdomme”, mompelt ze. “Zondag komen de kleinkinderen op bezoek.”

 
Deel dit artikel: