19 ℃

Steeds meer Nederlanders lijden aan persconferentie-angst

Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Angst voor persconferenties is een steeds groter probleem in ons land. Zo’n 43 procent van de volwassenen heeft in meer of mindere mate last van persconferentie-angst. 

Psycholoog Frans Heijligh krijgt steeds meer cliënten in zijn praktijk met vergaande angst voor persconferenties. “Alleen al het idee van een naderende persconferentie maakt deze mensen ontzettend bang. De symptomen variëren van lichte onrust tot hevig zweten, nachtmerries en hamstergedrag’, aldus de psycholoog.

Gewoon niet naar persconferenties kijken is volgens de psycholoog geen oplossing: “Dat is te simpel gedacht. Mensen met persconferentie-angst voelen zich ook angstig als ze níet kijken. Alleen al de gedachte dat er een persconferentie plaatsvindt maakt ze bang.”

Ook Chiquitita Veldman (32) lijdt aan persconferentie-angst. “Bij mij begon het in maart”, vertelt ze. “Zelfs bij een heel kort persmomentje schiet ik al in de stress. Eerst had ik alleen angst voor Hugo de Jonge, later ook voor gebarentolken. Nu word ik al bang als ik ergens een blauwe achtergrond zie.”

 
Deel dit artikel: