Duurzaam tot na de dood

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een zonnegraf

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een zonnegraf
Foto: Laszlo66 / Fotovika / Shutterstock.com

Een graf dat niet alleen dient als laatste rustplaats, maar duurzame energie opwekt. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om na hun dood te worden begraven in een zonnegraf.

Een zonnegraf lijkt op een normaal graf, maar heeft op de deksteen een zonnepaneel met een opbrengst van 150 tot 250 kWh. Dat is genoeg om een herdenkingslichtje te laten branden en een gedeelte van de begraafplaats van stroom te voorzien. “We merken dat de vraag naar zonnegraven enorm toeneemt. In het afgelopen jaar hebben we al zeventig overledenen onder een zonnepaneel begraven en het worden er steeds meer”, zegt uitvaartondernemer Jozias Wijngaarden.

Wijngaarden is niet verbaasd door de populariteit van een zonnegraf: “Veel mensen zijn tijdens hun leven al intensief bezig met duurzaamheid en een beter klimaat. Hoe mooi is het dan als je daar na je dood mee door kunt gaan?”

De uitvaartondernemer verwacht dat in de toekomst meer mensen zullen kiezen voor een zonnegraf dan voor een crematie: “Een crematie is een vervuilend proces waarbij heel veel CO2 vrijkomt. Als je na de dood wordt gecremeerd, word je feitelijk onderdeel van het klimaatprobleem. Voor veel mensen voelt dat niet goed. In een zonnegraf kun écht rusten, zonder schuldgevoel.”

 
Deel dit artikel: