16 ℃

Steeds meer Nederlanders emigreren naar Lapland: “Je hebt hier veel minder regeltjes”

Steeds meer Nederlanders emigreren naar Lapland: “Je hebt hier veel minder regeltjes”
Foto: Sergey Pristupa / chekart / Shutterstock.com

KARETöRMä - Lapland is populair onder Nederlanders die moe zijn van de overheidsbemoeienis en de politiek in ons land. In de afgelopen maanden kochten vijfduizend Nederlanders een stukje grond in Lapland.

Tijmen en Yvette Beestenveld verhuisden vorig jaar naar Karetörmä, zo’n drieduizend kilometer ten noorden van Groningen. “De belastingen, het slechte klimaat, de overbevolking en de hoge prijzen, we waren Nederland spuugzat”, vertelt Tijmen (44). “Al die regeltjes die je in Nederland hebt, die heb je hier niet. Hier heb je vrijheid, redelijke prijzen en ik voel me hier veilig.”

Zijn vrouw Yvette (41) knikt. “We zijn vooral geëmigreerd voor onze kinderen. We vinden het fijn dat ze hier kunnen opgroeien. Deze tent hebben we gekocht voor 450 euro en we kunnen er met het hele gezin in wonen. Als we aan familie en vrienden vertellen wat onze vaste lasten zijn, dan weten ze niet wat ze horen. Het leven is hier nog goed te betalen. En natuurlijk speelt het weer ook mee. Het is nu nog koud, maar met die klimaatverandering is het hier over twintig jaar heel aangenaam.”

 
Deel dit artikel: