27 ℃

Steeds meer mensen verlaten de Randstad: “Ik zou nooit meer terug willen”

Steeds meer mensen verlaten de Randstad: “Ik zou nooit meer terug willen”
Foto: Holger Rathke / fizke7 / Josep Curto / Horst Petzold / Shutterstock.com

De leegloop van de Randstad lijkt een blijvertje. Ook vorig jaar verlieten meer mensen de Randstad dan er naartoe kwamen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Vooral de drukte, de files en de hoge huizenprijzen zijn redenen voor Randstedelingen om te vertrekken.

Rob en Tiny Nochtends verruilden vorig jaar hun appartement in Leiden voor een vrijstaande woning in het buitenland. “We wilden altijd al graag een stukje zuidelijker. Uiteindelijk werd het zo’n 15.000 kilometer”, zegt Rob (61).

Het stel verhuisde naar McMurdo in Antarctica. “We hebben er eigenlijk geen moment spijt van gehad. Hier heb je nog alle ruimte. Files kennen ze hier niet. Alles gaat hier in een ander, rustiger tempo. Ik zou nooit meer terug willen”, vertelt Tiny (59).

“De Randstad is niet alleen dichtbevolkt, maar heeft ook een hoge bebouwingsdichtheid. Hier heb je prachtige natuur en vooral rust”, vult Rob aan. “En natuurlijk is er het aangename klimaat. Ik heb gehoord dat jullie in Nederland te maken hebben met een hittegolf. Daar hebben wij hier totaal geen last van.”

 
Deel dit artikel: