23 ℃

Steeds meer mensen verkopen hun buikvet

Foto: Thanyakorn / Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Misschien heeft u ze wel eens zien rijden op de snelweg: wagens van vetverwerkende bedrijven. Deze ondernemingen hebben zich nu ook op de particuliere markt gestort. En niet zonder succes: vet verkopen is populairder dan ooit.

In januari steeg het aantal aanmeldingen met maar liefst 81 procent. Volgens Willem Ozalea van vetverwerker Dosys is die stijging eenvoudig te verklaren. “Rond de feestdagen hebben mensen heerlijk genoten van kostelijke maaltijden en daarna de oliebollen. Dat blijft niet zonder gevolgen voor het figuur: de kilo’s vliegen eraan. In januari besluit men dan om het buikvet van de hand te doen”, aldus Ozalea.

In een korte sessie wordt het vet weggehaald. Achteraf zie je er niks van, want de navel wordt gebruikt om het vet als het ware ‘op te halen’ uit de buik. Natuurlijk zie je wel direct dat je een paar kilo kwijt bent. De exacte opbrengst wordt vastgesteld door vooraf en achteraf te wegen.

De dagwaarde van het buikvet wordt bijgeschreven op de bankrekening of contant uitbetaald. “Meestal kiezen de mensen voor contante betaling. Dat begrijp ik wel, want zo voorkom je dat je nog belasting moet betalen over de opbrengst van je vetverkoop. En na de dure decembermaanden wil iedereen wel een extra zakcentje.”

Vrijwel al het ingezamelde buikvet gaat terug naar de horeca. Ozalea: “Wij leveren aan friettentjes en zo. Zo maken we de cirkel rond, begrijpt u?”

 
Deel dit artikel: