13 ℃

Steeds meer kritiek op Hemelvaart vanwege enorme CO2-uitstoot

Steeds meer kritiek op Hemelvaart vanwege enorme CO2-uitstoot
Foto: Vblinov / Shutterstock.com

ROME - Dit jaar is Hemelvaartsdag misschien wel voor het laatst op de traditionele manier gevierd. De christelijke Hemelvaart ligt steeds meer onder vuur vanwege de enorme CO2-uitstoot die ermee gepaard gaat.

In landen met een sterk katholieke bevolking, zoals Italië en Argentinië, wordt Hemelvaartsdag nog elk jaar op de traditionele manier gevierd, maar ook daar vragen steeds meer mensen zich af of de traditie nog wel van deze tijd is.

Milieuorganisaties vragen al jaren aandacht voor het milieuvervuilende aspect van Hemelvaart. “Het gaat om een gewicht van ruim zeventig kilo dat omhoog moet worden gebracht. Daar is verschrikkelijk veel brandstof voor nodig. De vraag is of we dat nog moeten willen in een tijd waarin klimaatverandering een steeds groter probleem wordt”, zegt milieudeskundige Iep Klepper.

"Veel tradities zijn in de afgelopen jaren al aangepast aan de tijd. Waarom zou dat met Hemelvaart niet kunnen?"
Iep Klepper, milieudeskundige

Toch willen christenen de jaarlijkse Hemelvaart niet zomaar opgeven. Initiatieven om Hemelvaart voortaan op een milieuvriendelijkere manier te vieren, bijvoorbeeld door de hoogte te beperken, werden steeds verworpen.

“Het gaat natuurlijk om een traditie en dat begrijp ik. Maar we kunnen de nadelige effecten voor het milieu niet zomaar negeren”, zegt Klepper. “Veel tradities zijn in de afgelopen jaren al aangepast aan de tijd. Waarom zou dat met Hemelvaart niet kunnen? Wat mij betreft krijgt Hemelvaart voortaan een meer symbolisch karakter. Ik ben geen bijbeldeskundige, dat geef ik meteen toe, maar volgens mij was Hemelvaart sowieso al nooit letterlijk bedoeld.”

 
Deel dit artikel: