14 ℃

Steeds meer incidenten bij bibliotheken: Wanneer wordt de literaire hooligan eindelijk eens aangepakt?

Steeds meer incidenten bij bibliotheken: Wanneer wordt de literaire hooligan eindelijk eens aangepakt?
Foto: Photos by Tom / Zero Degree 247 / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Bibliotheken in Nederland luiden de noodklok. Zij laten weten dat er steeds meer gewelddadige incidenten plaatsvinden in hun gebouwen en vragen zich af of er eerst doden moeten vallen voordat notoire boekenwurmen eindelijk eens worden aangepakt.

De branchevereniging van bibliotheken laat weten dat de overlast in bibliotheken de spuigaten uitloopt. Steeds meer bibliotheken nemen drastische maatregelen om welwillende bezoekers en hun personeel te beschermen tegen ongewenst gedrag. Beveiligers in bibliotheken zijn inmiddels meer regel dan uitzondering. Toch zeggen bibliotheken dat ze liever zien dat de bron van de overlast wordt aangepakt.

“De bibliotheek is voor veel mensen een veilige plek”, zegt directeur Antoinette Verba van de branchevereniging van bibliotheken. “Een plek waar iedereen welkom is. Gelukkig zijn de meeste bezoekers van goede wil, maar er is een groepje onverbeterlijke herrieschoppers: de serie-lezers. Een klein maar fanatiek groepje dat 4 á 5 boeken per week leent en dan het liefst nog literatuur uit Zuid-Amerika of Azië. Zolang dit groepje letterhooligans niet keihard wordt aangepakt, zal de overlast in bibliotheken helaas niet afnemen.”

 
Deel dit artikel: