REMSBEEK - Nederland heeft steeds meer ‘zelfmengers’. Dat zijn mensen die hun plasticafval zelf al door het restafval mengen, zodat dat bij het inzamelpunt niet meer hoeft te gebeuren. Toch wordt een flink deel van het plastic nog altijd gescheiden aangeleverd. Dat moet anders, vindt afvalmenger Morco Hintvloed.
Zo’n 98 procent van het plasticafval kan niet worden gerecycled en gaat alsnog de verbrandingsoven in. Toch zijn er flink wat huishoudens die het plasticafval nog gescheiden inleveren. Daarmee bezorgen ze de afvalverwerkers veel overbodig werk. “Al dat plastic moet natuurlijk weer door het restafval worden gemengd. Dat is een flinke klus. Op een gemiddelde werkdag meng ik zeventig ton plastic door het restafval, zodat het daarna naar de verbrandingsoven kan”, zegt afvalmenger Morco Hintveld.
Hintveld leidt ons rond door het afvalmengstation in Remsbeek, waar het gescheiden aangeleverde plasticafval zorgvuldig bij het restafval wordt gegooid, waarna het als één pakket naar de verbrandingsoven kan. “Er zijn hier dagelijks vijftien afvalmengers actief. Die zouden niet nodig zijn als mensen zélf hun afval zouden mengen, maar in veel huishoudens is het scheiden van afval een hardnekkige gewoonte geworden. Die haal je er niet zo gemakkelijk meer uit.”
Toch ziet Hintveld wel verbetering: “Steeds meer huishoudens mengen hun plastic zelf al door het restafval, zodat wij dat niet meer hoeven doen. En mensen kúnnen het ook prima zelf. Er zijn tegenwoordig heel handige enkelvoudige afvalbakken verkrijgbaar, waarmee je al je afval in één keer bij elkaar kunt flikkeren. Daarmee bespaar je de mengers in de afvalverwerkingsfabriek veel werk. En dat is weer goed voor het milieu.”