27 ℃
Energiecrisis:

Steeds meer gezinnen zetten weer een eigen kolencentrale in huis

Steeds meer gezinnen zetten weer een eigen kolencentrale in huis
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Steeds meer Nederlanders wekken weer zelf energie op met een eigen kolencentrale. Door de hoge energieprijs is een eigen kolencentrale in huis een aantrekkelijk alternatief voor stroom uit het elektriciteitsnet. Ook Bert Houterts haalt zijn stroom uit zijn eigen centrale.

Trots laat Bert zijn kolencentrale zien. De kleine centrale past makkelijk in zijn kelder, maar levert toch genoeg elektriciteit voor het hele huis. “Vroeger had iedereen zo’n ding in de kelder, maar vanwege het milieu hebben veel mensen ze weggedaan. Nu de energieprijs hoog is opgelopen, worden ze ineens weer populair. Het is natuurlijk veel goedkoper hè”, zegt hij.

De kolencentrale in Berts kelder is goed voor vijftien kilowatt, ruim voldoende voor een gemiddeld huishouden. De restwarmte gebruikt hij om zijn huis te verwarmen.

Stroom halen uit je eigen kolencentrale is wel lastiger dan gewone stroom uit het net. Je moet er namelijk steeds nieuwe kolen in gooien, anders gaat het licht uit. Toch vindt Bert dat geen probleem: “Zelf je stroom opwekken is het mooiste wat er is. Mijn kolencentrale stamt nog uit 1883. Oerdegelijk. Zo worden ze niet meer gemaakt.”

 
Deel dit artikel: