29 ℃

Steeds meer boeren naar Noord-Korea: “Alle vrijheid om lekker veel stikstof uit te stoten”

Steeds meer boeren naar Noord-Korea: “Alle vrijheid om lekker veel stikstof uit te stoten”
Foto: William Barton / Antoniodiaz / Shutterstock.com

Steeds meer boeren zeggen te willen emigreren naar de Volksrepubliek Noord-Korea. Vooral de vrijheid om zoveel stikstof uit te stoten als je zelf wilt, trekt de agrariërs aan.

Noord-Korea lijkt het nieuwe walhalla voor de Nederlandse boer. Bij de Noord-Koreaanse ambassade in Assen staat een flinke stoet boeren in hun tractoren te wachten tot ze worden toegelaten tot het protserige gebouw. Agrariërs hopen er een eerste stap te zetten richting hun gedroomde stikstofdiscussieloze toekomst.

Boer Loutje Harms uit Dwingeloo staat al tien uur in de rij voor de ambassade, maar dat mag zijn goede humeur niet drukken: “Wat is tien uur op een boerenleven? De meeste piepkuikens die u op uw bordje vindt, zijn amper ouder geworden. Bovendien gaat het hier om de toekomst van mezelf en mijn kinderen. Daar heb ik wel wat tijd voor over.”

“Eindelijk in vrijheid kunnen boeren zonder dat stikstof-geouwehoer de hele tijd, dat lijkt me een zegen. Lekker in het Noord-Koreaanse zonnetje de varkens in megastallen ophokken”, mijmert Loutje. “Ik hoop alleen wel dat genoeg Nederlandse boeren deze stap gaan zetten. Dan kunnen we gezamenlijk zorgen dat tijdens de Noord-Koreaanse verkiezingen niet dezelfde soort types de macht grijpen als hier. Want dan zijn we onze herwonnen vrijheid zo weer kwijt.”

 
Deel dit artikel: