16 ℃

Steeds meer baasjes sleutelen zelf aan huisdier

Foto: Marco Saroldi / Shutterstock.com

Voor sommige behandelingen zul je toch echt naar de dierenarts moeten, maar dat is niet goedkoop. Steeds meer baasjes kiezen er daarom voor om zelf te sleutelen aan hun huisdier.

Toen zijn kat Mickey heupproblemen kreeg, maakte Samuel Vittari uit Arnhem een eenvoudige rekensom. “De dierenarts vroeg voor de operatie driehonderd euro, terwijl het helemaal niet zo’n ingewikkelde ingreep is. Via internet kon ik alle benodigdheden bestellen. Een tang, scalpel, operatieklemmen en een kunstheupje kostten bij elkaar nog geen veertig euro. De narcosemiddelen waren wel vrij prijzig, dus die liet ik achterwege.”

Toch is doe-het-zelven niet altijd verstandig, zegt dierenarts Thijs Snibbert. “Een sterilisatie of een amputatie is niet zo moeilijk, maar voor andere ingrepen heb je echt een vaste hand nodig. Dan is een bezoekje aan de dierenarts gewoon beter.”

Snibbert begrijpt dat steeds meer baasjes gaan zelf rommelen, omdat ze de hoge kosten van de dierenarts willen vermijden. “Een ingewikkelde operatie kost al gauw honderden euro’s, terwijl je voor een paar tientjes een nieuwe kat kunt kopen. Oplappen is niet altijd de beste keuze. Tenzij je er je hobby van wilt maken.”

 
Deel dit artikel: