23 ℃

Steeds jongere kinderen hebben SOA’s

Seksueel overdraagbare aandoeningen als syfilis en genitale wratten komen op steeds jongere leeftijd voor. Dat stelt dr. Elsbeth Schikkers van het Prinses Amalia Kinderziekenhuis in Leeuwarden. “Kinderen van 11, 12 jaar met chlamydia zijn hier echt geen uitzondering meer”, aldus de arts.

steeds-jongere-kinderen-hebben-soa“Wat we zien is dat de jeugd steeds vroeger seksueel actief wordt. En dat is op zich natuurlijk alleen maar aan te moedigen, maar zonder voorbehoedsmiddelen lopen ze wel een risico”, waarschuwt Schikkers. “Zeker na een periode van schoolfeestjes druppelen de candida-patiëntjes hier binnen. We kijken dan ook met angst en beven naar de afscheidsfeestjes van de groepen 8, die er nu aan zitten te komen. In de weken daarna moeten wij hier echt overuren draaien.”

Kayleigh (12) is besmet geraakt tijdens een ontmoeting met een klasgenootje in een kleedhokje van het zwembad: “Tenminste, dat denk ik. Het kan ook op het verjaardagsfeestje van Dhyana zijn gebeurd. Maar ik baalde echt wel. Ik had overal vieze blaasjes! Gatver. En die medicijnen waren echt ranzig. Gelukkig was mijn moeder heel cool. Ik heb condooms van haar gekregen en nu kan ik gewoon naar het feestje van Jayden morgenavond!”

 
Deel dit artikel: