16 ℃
'Wél vlees, maar uitsluitend van kutbeesten'

Amsterdamse startup mikt met muggenburger juist op de vegetariër

Amsterdamse startup mikt met muggenburger juist op de vegetariër
Foto: Brett Holmes / Varunyuuu / Shutterstock.com

“We ontdekten dat veel vegetariërs geen dieren willen eten, maar toch de smaak van echt vlees missen”, zegt ondernemer Rik Tampelier.

Vleesvervangers zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Uit de laatste cijfers blijkt dat een kwart van de Nederlanders inmiddels één of meerdere dagen per week kiest voor een vegetarisch alternatief. Rik Tampelier (24) zag een gat in de markt. Samen met zijn compagnon Elbert Stam (26) ontwikkelde hij de muggenburger: een hamburger gemaakt van honderd procent gemalen muggen.

Tampelier legt uit: “De populariteit van vleesvervangers is eenvoudig te verklaren. Vegetariërs eten liever geen varken, rund, of kip, maar ze willen wel de smaak van vlees. Daarom komen wij nu met een compromis. Wél vlees, maar uitsluitend van kutbeesten.”

“Aan de ontwikkeling van de muggenburger gingen twee maanden onderzoek vooraf”, vult Stam aan. “We vroegen aan vegetariërs: ‘als er dan toch een dier dood moet, welk dier moet dat dan zijn?’. De mug staat met een overweldigende afstand op de eerste plaats. Mensen hebben zo’n godvergeten teringhekel aan muggen dat zelfs vegetariërs ze willen eten.”

En de smaak? “Die is uniek”, lacht Stam. “Daar zijn we supertrots op. Je proeft écht mug!”

 
Deel dit artikel: