23 ℃

Starters mogen orgaan afstaan voor aankoop woning

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

De aanschaf van een eigen huis wordt iets makkelijker voor starters op de woningmarkt. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om een orgaan in te leveren in ruil voor een hypotheek.

Door krapte op de woningmarkt en torenhoge huizenprijzen was de aankoop van een eigen woning vrijwel onmogelijk. Starters kregen onvoldoende hypotheek om de woning te kunnen financieren. Door een orgaan af te staan wordt de aanschaf van een eerste woning weer bereikbaar.

“Vooral jongeren hebben moeite om voldoende geld bijeen te krijgen, terwijl juist zij de mooiste organen hebben. Een nier van een gezonde twintiger levert op de zwarte markt al gauw dertigduizend euro op. Na aftrek van de operatiekosten hou je een aardig startkapitaal over”, legt hypotheekadviseur Remco Tochtberg uit.

Tochtberg adviseert starters om niet meteen álle organen af te staan voor een hypotheek. “Dat kan ten koste gaan van het woongenot”, weet hij. “Bovendien is het verstandig om een paar organen achter de hand te houden voor een eventuele verbouwing.”

 
Deel dit artikel: