15 ℃

Standbeeld André Hazes mogelijk naar Londen

Foto: Spirit Stock / Shutterstock.com

Het standbeeld van volkszanger André Hazes verhuist mogelijk naar Londen, ter vervanging van het standbeeld van Winston Churchill aldaar. 

In verschillende steden zijn beelden van omstreden historische figuren beklad en vernield door demonstranten van de Black Lives Matter-beweging. Ook het beeld van Winston Churchill in Londen werd beklad. Volgens de actievoerders was de Britse oud-premier een racist.

Inmiddels is het standbeeld van Winston Churchill ingepakt, om te voorkomen dat het opnieuw wordt beklad. Een tijdelijke oplossing, zo laat het Londense stadsbestuur weten.

Foto: Ben Thornley / Shutterstock.com

Geschiedkundigen zijn naarstig op zoek naar een beeld dat het gewraakte standbeeld van Churchill kan vervangen. Het beeld van André Hazes, dat nu nog op de Amsterdamse Albert Cuypstraat staat, is volgens historici een goed alternatief. Als de verhuizing doorgaat, komt het beeld van André Hazes op het Londense Parliament Square, vlakbij het paleis van Westminster.

“André Hazes is op geen enkele manier omstreden”, zegt de Britse historicus Andy Shelton. “André Hazes had niets, maar dan ook helemaal niets te maken met racisme. We gaan er dan ook van uit dat niemand in Londen problemen heeft met een standbeeld van André Hazes. Sterker nog: de meeste Britten hebben geen flauw idee wie die man is. Dat is precies wat we zoeken.”

 
Deel dit artikel: