21 ℃
'Pijnlijke blunder Buckingham Palace'

Stamhoofd Awá-indianen niet uitgenodigd voor uitvaart koningin Elizabeth

Stamhoofd Awá-indianen niet uitgenodigd voor uitvaart koningin Elizabeth
Foto: Joao Mello / Shutterstock.com / Wiki Commons CC 40

Hij is op z’n zachtst gezegd ‘not amused’. Op de dag van de uitvaart van de Britse koningin Elizabeth zat stamhoofd Gónzo Onwuka van de Awá-indianen gewoon thuis in het regenwoud. 

Koningin Elizabeth werd maandag bijgezet in het familiegraf in de King George VI Memorial Chapel in Londen. Honderden hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld waren uitgenodigd om de ceremonie bij te wonen, maar Buckingham Palace vergat een uitnodiging te sturen aan het stamhoofd van de Awá-indianen.

“Voor zover we weten, was er geen reden om het stamhoofd niet uit te nodigen. Dit mag je gerust een enorme blunder van Buckingham Palace noemen”, zegt correspondent Eva Zielich. “Het is natuurlijk niet uit te leggen dat vrijwel alle wereldleiders waren uitgenodigd, behalve de leider van de Awá-indianen. Vanzelfsprekend voelt het stamhoofd zich ernstig geschoffeerd.”

“Op dit moment is nog niet te zeggen wat de consequenties zijn van deze pijnlijke fout”, zegt Zielich. “Maar het spreekt voor zich dat dit grote gevolgen gaat hebben voor de internationale betrekkingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Awá-indianen.”

 
Deel dit artikel: