Minister Staghouwer: “Boerenprotesten gaan nooit meer helemaal weg, we moeten ermee leren leven”

Minister Staghouwer: “Boerenprotesten gaan nooit meer helemaal weg, we moeten ermee leren leven”
Foto: Ingehogenbijl / Shutterstock.com / Martijn Beekman / Rijksoverheid

“De protesten van boze boeren gaan niet meer weg. De vraag is dus niet hoe we de protesten kunnen beëindigen, maar welke plek ze krijgen in onze samenleving. We moeten met de boeren leren leven”, zegt minister Staghouwer van Landbouw in een interview met het Landelijk Dagblad.

Al ruim twee jaar gaan boeren met enige regelmaat met hun tractoren de weg op om te protesteren. Volgens Staghouwer kunnen we dan ook niet meer spreken van een crisis: “Boerenprotesten gaat nooit meer helemaal weg. Daar moeten we gewoon realistisch over zijn. Boerenprotesten zijn een vast onderdeel geworden van de maatschappij waarin we leven. Soms is het even rustig, dan komt er weer een nieuwe golf.”

De minister wil dan ook vooral werken aan een langetermijnbeleid: “We moeten kijken hoe we de boerenprotesten een vast plekje kunnen geven, zodat de samenleving er zo min mogelijk last van heeft. We zullen onze snelwegen zo moeten inrichten dat er altijd plek is voor een optocht met tractoren. Dat kan bijvoorbeeld met het aanleggen van extra rijstroken. Ook moeten er speciale protestvelden komen waarop boeren hun ding kunnen doen. Boerenprotesten horen er nou eenmaal bij, dat zullen we moeten accepteren.”

 
Deel dit artikel: