19 ℃

Stadsarchief Amsterdam gaat voortaan bananen verkopen

Stadsarchief Amsterdam gaat voortaan bananen verkopen
Foto: Shadowspeeder / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Stapels oude brieven en foto’s in een bananendoos. Het Stadsarchief in Amsterdam krijgt ieder jaar honderden volle bananendozen aangeleverd door kerken, stichtingen en particulieren. Het Stadsarchief gaat de dozen nu gebruiken voor bananenhandel.

Directeur Hubert de Fries legt uit: “Wij zijn er trots op dat het Stadsarchief Amsterdam een milieubewuste organisatie is. Al sinds begin jaren ’80 hergebruiken wij karton en papier. Ook de ontelbare bananendozen, waarin nieuw aangeworven archiefmateriaal doorgaans wordt aangeleverd, worden nu hergebruikt.”

Het idee om de dozen te gebruiken voor bananenverkoop, kwam van medewerkster Mirjam Ooilam: “Ik kon het niet meer aanzien. De kelder en de hele parkeergarage stonden vol met lege, ongebruikte bananendozen. Toen dacht ik: als we de dozen vullen met bananen, dan kunnen we het hele zaakje aan onze bezoekers verkopen.”

De Fries vult aan: “We hebben langetermijncontracten afgesloten met bananenhandelaren in Ecuador. Dat is weliswaar aan het andere eind van de wereld, maar we doen dit met het oog op de internationale betrekkingen. De Ecuadoraanse bananenhandel gaat ons aan het hart.”

Medewerkers zijn op dit moment bezig om de dozen te vullen. Volgende week begint de verkoop. Elke bezoeker van het Stadsarchief kan dan voor € 5 een volle doos bananen kopen.

 
Deel dit artikel: