27 ℃

Staatssecretaris tempert angst voor gastekort: “Voorraad haardhout op de Veluwe nog voldoende”

Staatssecretaris tempert angst voor gastekort: “Voorraad haardhout op de Veluwe nog voldoende”
Foto: Alex Stemmers / Viorel Sima / Shutterstock.com / Rijksoverheid / Martijn Beekman

Staatssecretaris Hans Vijlbrief denkt niet dat ons land in de komende winter te maken krijgt met een gastekort. “Op de Veluwe staan nog tienduizenden bomen. Als we die allemaal opstoken, kunnen we maanden zonder gas”, aldus de staatssecretaris.

Nu Rusland de gasleveranties aan Europa heeft beperkt en de gasprijs tot recordhoogte is gestegen, vrezen veel Nederlanders een koude en vooral dure winter. Toch hoeven we volgens staatssecretaris Vijlbrief niet bang te zijn voor koude voeten: “Ik denk liever niet in problemen, maar in oplossingen. We zijn echt niet zo afhankelijk van gas. Op de Veluwe beschikt Nederland over een enorme natuurlijke voorraad haardhout. In principe hoeft het alleen nog omgehakt te worden.”

De vraag is of de bomen op de Veluwe het dure aardgas helemaal kunnen vervangen. CV-ketels en gasfornuizen worden immers niet gestookt met hout. “Het probleem is dat mensen vervreemd zijn geraakt van hun survivalinstinct”, aldus Vijlbrief. “Tot honderd jaar geleden werd ons land dagelijks verwarmd met haardhout en dat ging prima. Het was zelfs gezellig. We kunnen dus nu in paniek raken, maar we kunnen ook gewoon gaan hakken.”

 
Deel dit artikel: