15 ℃

Staatsbosbeheer zet kamelen uit in Oostvaardersplassen

Foto: A life beneath stars / Shutterstock.com

De aanhoudende hitte is ook in het natuurgebied Oostvaardersplassen goed merkbaar. De grote grazers in het gebied kunnen in het gortdroge landschap maar moeilijk overleven. De heckrunderen, konikpaarden en reeën moeten daarom plaatsmaken voor dieren die beter op de omstandigheden zijn aangepast.

De extreme hitte in ons land zorgt voor problemen in de natuur. Door de bijkomende droogte komen de dieren in de Oostvaardersplassen nog verder in de problemen.

“Er is onvoldoende water om de runderen en paarden in leven te houden. Een volwassen grazer moet zo’n twintig liter per dag drinken. Maar het kleine beetje water dat er nog was is door de grazers vrijwel helemaal opgedronken”, zegt bioloog Alphons Droog.

Staatsbosbeheer heeft gisteren vijftig Saoedische kamelen en dromedarissen uitgezet. “Deze dieren hebben in de droge Oostvaardersplassen een veel grotere overlevingskans”, aldus Droog. “Kamelen kunnen weken of zelfs maanden zonder water. Ze zijn perfect aangepast op het Nederlandse klimaat.”

 
Deel dit artikel: