23 ℃
Voedselschaarste dreigt:

Staatsbosbeheer laat deze winter extra pizza’s bezorgen in het bos

Staatsbosbeheer laat deze winter extra pizza’s bezorgen in het bos
Foto: OldskoolDesign / Tricky_Shark

Om te voorkomen dat ze sterven van de honger, laten medewerkers van Staatsbosbeheer deze winter wekelijks pizza’s bezorgen in het bos. Dat is meer dan in voorgaande jaren.

“Het probleem is dat mensen teveel meenemen uit het bos”, zegt boswachter Jos Velgenhoofd. “In de herfst zie je mensen met tassen vol kastanjes, paddenstoelen en beukennootjes het bos uit komen. Ik snap dat dat leuk is en decoratief, maar hierdoor blijft er te weinig over.”

“Er ligt nog wel wat voedsel in het bos, maar heel veel is al meegenomen”, zucht Velgenhoofd. “En dat werkt door in de hele voedselketen, tot en met de boswachter. Daarom roepen we dit jaar voor het eerst de hulp in van de pizzaservice. Het voordeel is dat we die op elk moment kunnen bellen voor extra voedsel.”

Toch heeft Staatsbosbeheer liever dat mensen zich inhouden bij rapen van kastanjes en andere boomvruchten: “Met pizza’s ontstaat het gevaar van een eenzijdig voedingspatroon. Gelukkig kun je tegenwoordig wel pizza’s bestellen waarvan elke helft een andere topping heeft. Zo krijgt de boswachter toch voldoende variatie.”

 
Deel dit artikel: