Spoedzitting NAVO afgeschaald tot informele borrel met wat hapjes

Spoedzitting NAVO afgeschaald tot informele borrel met wat hapjes
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De spoedzitting van de NAVO-landen naar aanleiding van de raketinslagen in Polen bleef woensdagmiddag beperkt tot een ontspannen borrel met wat hapjes. Het bondgenootschap vond een officieel crisisoverleg niet meer nodig, nu blijkt dat de raketten waarschijnlijk zijn afgevuurd door Oekraïens luchtafweergeschut.

Dinsdagmiddag sloegen twee raketten in op Pools grondgebied. Aanvankelijk zou Polen een beroep doen op artikel 4 van het NAVO-verdrag. Dat betekent dat er crisisoverleg moet plaatsvinden als een van de NAVO-lidstaten zich bedreigd voelt. Uiteindelijk vond secretaris-generaal Jens Stoltenberg een informele borrel met wat hapjes voldoende.

“Het blijkt maar weer dat een eerste paniekreactie niet altijd de juiste is”, zei Stoltenberg, ontspannen nippend aan een glas cava. “Nu blijkt dat het allemaal een ongelukje was, kunnen we afschalen.”

Stoltenberg besloot de NAVO-bijeenkomst toch door te laten gaan. “Veel defensieministers waren al onderweg, dus dan ga je niet meer alles afzeggen”, aldus Stoltenberg. “De aanleiding is natuurlijk niet leuk, maar dit is wel een mooie gelegenheid om weer eens bij te kletsen met iedereen. In zekere zin zou je het gezellig kunnen noemen.”

 
Deel dit artikel: