12 ℃

Songfestivalkenners enthousiast over Nederlands duo: “Je moet nooit de nootjes zingen die mensen verwachten”

Songfestivalkenners enthousiast over Nederlands duo: “Je moet nooit de nootjes zingen die mensen verwachten”
Foto: Avrotros / Jasper Suyk

Mia Nicolai en Dion Cooper, die namens Nederland meedoen aan het Eurovisie Songfestival, kunnen bij de kenners niet meer stuk. Het duo wordt vooral bejubeld voor hun creatieve gebruik van exotische toonladders. 

Met hun optredens in Madrid en Amsterdam hebben Mia en Dion nu al diepe indruk gemaakt op het publiek. “Het zangtalent van dit duo overstijgt alles wat we ooit bij het Songfestival hebben gezien”, zegt songfestivalkenner Angelo Kellers. “Je moet nooit zomaar de nootjes zingen die mensen verwachten. Het publiek rekent op zuivere noten, maar die zingen Mia en Dion juist níet. Ze zingen consequent net iets te hoog of net iets te laag. Zo houden ze het optreden verrassend. Daar is lef voor nodig en dat hebben deze twee toptalenten.”

Ook zangcoach Jenna de Ruiter is onder de indruk van Mia en Dion: “Ze zingen tonen die in onze westerse toonladders helemaal niet voorkomen. Amateurs noemen dat ‘vals’, maar daarmee doe je ze tekort. Mia en Dion gebruiken klanken die we tot nu toe alleen kenden uit de moskee bij de oproep tot gebed. Ze hebben die exotische tonen heel knap in hun liedje verwerkt, waardoor een dissonant spektakel ontstaat. In onze westerse oren klinkt het knettervals, maar dat is het dus niet. Als je dát kunt, ben je een heel groot artiest.”

 
Deel dit artikel: