15 ℃

Socioloog nuanceert rellen in Frankrijk: “Deden wij ook toen we jong waren”

Socioloog nuanceert rellen in Frankrijk: “Deden wij ook toen we jong waren”
Foto: Bumble Dee / Shutterstock.com

Voor de vierde nacht op rij was het in verschillende Franse steden onrustig. Onder meer in Parijs, Marseille en Lyon werden auto’s in brand gestoken, winkels geplunderd en vernielingen aangericht. Veel mensen kijken er met een gefronste wenkbrauwen naar, maar volgens socioloog Ferdinand Dusse moeten de onlusten in Frankrijk wel in het juiste perspectief worden gezien.

“Ik wil de rellen in Frankrijk op geen enkele manier goedpraten, maar we moeten niet vergeten dat we zelf ook jong zijn geweest”, nuanceert Dusse. “In onze jeugd deden we dit ook. Wie heeft er vroeger niet een autootje in de fik gezet, of een brandende barricade opgeworpen tegen de politie?”

In de afgelopen nacht werden in Frankrijk zeker 2500 branden gesticht op de openbare weg. Daarbij gingen 1350 auto’s in vlammen op. 234 gebouwen liepen schade op of brandden af. “Pubers, vooral jongens, zitten op die leeftijd vol met testosteron. Die vinden dat spannend”, weet de socioloog. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik in mijn puberteit ook weleens een winkel plunderde en daarna een brandbom naar binnen gooide. Dat hoort ook een beetje bij de leeftijd.”

Volgens Dusse is de oplossing dan ook vrij eenvoudig: “Zorg dat de jongeren iets te doen hebben. Geef ze bijvoorbeeld een buurthuis waarin ze samen kunnen gamen of muziek kunnen maken. Of laat ze gewoon even lekker uitrazen. Het gaat vanzelf wel weer een keer over.”

 
Deel dit artikel: