18 ℃

Socioloog: “Corona heeft saamhorigheid in Nederland enorm vergroot”

Foto: Halfpoint / Shutterstock.com

“Het coronavirus is verschrikkelijk, maar laten we niet vergeten dat deze situatie ons land ook heel veel goeds heeft gebracht”, zegt socioloog Ferdinand Dusse. “Deze crisis heeft aangetoond dat onze samenleving heel veel aankan.”

Dusse bestudeerde hoe Nederlanders door de coronacrisis veranderden. “Een crisis als deze hebben de meesten van ons nooit eerder meegemaakt. Corona heeft onze samenleving zwaar op de proef gesteld. En dan is het mooi om te zien hoe Nederlanders hun veerkracht tonen”, vertelt hij.

De socioloog is positief verrast door enorme saamhorigheid in ons land: “Natuurlijk verschillen mensen weleens van mening, maar als het écht nodig is, trekken Nederlanders toch naar elkaar toe. Dat hebben we in de afgelopen maanden wel gezien. Als de nood aan de man is, dan staan we voor elkaar klaar. Als één grote familie. Niet mopperen, maar samen de schouders eronder. Die typisch Hollandse eensgezindheid heeft ons land altijd geholpen. In de Tweede Wereldoorlog, na de watersnoodramp en nu weer. Dat geeft hoop voor de toekomst.”

 
Deel dit artikel: