14 ℃
Pandemie officieel voorbij

Socioloog: “Corona heeft het volk wel dichter bij elkaar gebracht”

Socioloog: “Corona heeft het volk wel dichter bij elkaar gebracht”
Foto: Andrey Popov / Rostislav Glinsky / Shutterstock.com

Het virus speelde al een tijdje vrijwel geen rol meer in de samenleving, maar nu is het officieel: de coronapandemie is voorbij. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde donderdag om de teststraten af te schalen. Het advies om bij luchtwegklachten een zelftest te doen, mag vervallen. Nu het virus is verslagen, maken verschillende deskundigen de balans op. “Corona heeft veel ellende gebracht, maar er is ook iets goeds gebeurd. Zo is de saamhorigheid in ons land door de pandemie echt toegenomen”, zegt socioloog drs. Henno Joolten.

“Vroeger was ons land tot op het bot verdeeld”, zegt Joolten. “Nederlanders waren het voortdurend oneens over onderwerpen als immigratie, Zwarte Piet en de euro. Maar die verdeeldheid verdween zodra corona de kop opstak. Vanaf dat moment streden Nederlanders eensgezind tegen een gezamenlijke vijand: het virus.”

“Natuurlijk, de coronapandemie was verschrikkelijk, maar de pandemie heeft Nederlanders wel dichter bij elkaar gebracht”, aldus de wetenschapper. “Mensen gedragen zich respectvoller naar elkaar. We hebben meer begrip voor elkaar gekregen. Die saamhorigheid heeft mij diep geraakt.”

Volgens Joolten is er tijdens de pandemie een belangrijke les geleerd: “Nederlanders zijn een divers volk. Maar als het er ├ęcht op aan komt, dan zijn we er voor elkaar. Dan zetten we onze meningsverschillen even opzij en staan we schouder aan schouder. Dan kunnen we op elkaar rekenen. Dat is goed om te weten, voor als straks de Russen komen.”

 
Deel dit artikel: