14 ℃

Sociale dienstplicht KLM-piloten in ruil voor steun

Foto: AboutLife / Vadim Ratnikov / Pawel Brzozowski / Shutterstock.com

KLM krijgt miljardensteun van de Nederlandse overheid. De luchtvaartmaatschappij kan rekenen op een noodfonds van 2 tot 4 miljard euro, zodat het bedrijf de coronacrisis door kan komen. Minister Hoekstra benadrukt dat aan het steunplan strenge voorwaarden zijn verbonden.

Door de reisbeperkingen vanwege het coronavirus staan nagenoeg alle vliegtuigen aan de grond. Door de crisis kwam het voortbestaan van KLM in gevaar. Met een uitgebreid steunpakket van vele miljarden lijkt het bedrijf gered. In ruil daarvoor zullen de KLM-piloten wel een tegenprestatie moeten verrichten.

“De overheid schiet KLM te hulp, maar uiteraard moet daar wel wat tegenover staan”, lichtte minister Hoekstra toe. “Zolang de vliegtuigen aan de grond staan, zal het cockpit- en cabinepersoneel zich op een andere manier nuttig moeten maken voor de samenleving. Het personeel zal tijdelijk aan de slag gaan voor gemeenten en in bejaardenhuizen. Daar is werk genoeg.”

KLM-gezagvoerder Tim van Limburgh-Stirum ging vrijdag al aan de slag bij de plantsoenendienst. “Ik ben blij dat ik op deze manier iets terug kan doen, al is dit werk natuurlijk ver onder mijn niveau. Ik hoop dat ik snel weer mag gaan doen waar ik lang voor gestudeerd heb, namelijk straalbezopen vakantiegangers terugvliegen uit Mallorca.”

 
Deel dit artikel: