18 ℃

Snoep mag alleen nog in saaie, grijze zakken

Vanaf 1 januari mag snoep alleen nog worden verkocht in grijze zakken. Dat heeft de Europese Commissie besloten. De kleurrijke verpakkingen, zoals nu in de winkels liggen, verleiden kinderen tot het kopen van ongezonde producten.

snoep-voortaan-in-grijze-zakkenSupermarktketen Plus besloot eerder om de vrolijke verpakkingen te verbannen. “Wij willen graag iedereen helpen om verantwoorde en gezonde keuzes te maken. Daarom plaatsen wij vanaf nu geen kindermarketingelementen zoals vrolijke figuurtjes en kinderlijke letters meer op de verpakking van minder gezonde huismerkproducten”, meldt de supermarkt aan nieuwssite NU.nl.

Dat gaat de Europese Commissie niet ver genoeg. Chips, koekjes en snoep mogen binnenkort alleen nog worden verpakt in saaie, grijze zakken. Een prima idee, vindt voedingsdeskundige Elsbeth de Lange. “Het probleem is dat de verpakkingen nu bewust ontworpen zijn om kinderen te verleiden”, aldus De Lange. “In elke supermarkt zien we kinderen zeuren om snoep. Ouders gaan daardoor vaak overstag, terwijl ze eigenlijk een flinke tik zouden moeten uitdelen.”

“Vaders en moeders die snoep voor hun kinderen kopen zijn sowieso slechte ouders”, zegt de voedingsdeskundige. “Wat mij betreft komt er een registratieplicht bij de kassa. Wanneer ouders teveel snoep kopen, moet er een melding naar Bureau Jeugdzorg.”

 
Deel dit artikel: