21 ℃

Snelwegen binnen 5 jaar rolstoelvriendelijk

Als het aan verkeersdeskundige Gerard Oefermans ligt, zijn alle Nederlandse snelwegen over enkele jaren rolstoelvriendelijk. Nu is het op sommige plekken nog levensgevaarlijk om met een rolstoel de snelweg op te gaan.

Foto: Mirages / Shutterstock.com

Volgens Oefermans wordt in de huidige verkeerswet onvoldoende rekening gehouden met rolstoelers. “Ruim 140.000 Nederlanders zijn afhankelijk van een rolstoel. Zij kunnen op de snelweg niet goed meekomen. De snelheid van het overige verkeer is veel te hoog, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan”, aldus de verkeersdeskundige.

“Het is gewoon bloedlink. Daarom zie je maar weinig gehandicapten die met hun rolstoel de snelweg op durven. Dat betekent een enorme beperking van hun mobiliteit”, aldus Oefermans.

Uit een proef blijkt dat geoefende rolstoelers een maximale snelheid van 4 kilometer per uur kunnen halen. Op het overgrote deel van het Nederlandse snelwegennet worden rolstoelrijders met een rotgang ingehaald door luid toeterende automobilisten. Alleen op de A2 bij de Sint-Pietersberg kon met een rolstoel een hogere snelheid worden behaald, maar uitsluitend bergaf.

 
Deel dit artikel: