23 ℃

Snelheidsovertreders vanaf 2030 helemaal klimaatneutraal

Snelheidsovertreders vanaf 2030 helemaal klimaatneutraal
Foto: Jos hua Sanders on Media / Shutterstock.com

Een groep van ruim honderd snelheidsovertreders komt met een ambitieuze klimaatdoelstelling. Vanaf 2030 willen de hardrijders helemaal klimaatneutraal te snel rijden. 

De notoire hardrijders, verzameld in de Vereniging van Snelheidsovertreders Nederland (VVSN), ondertekenden vandaag in Vianen een convenant waarin de klimaatdoelstelling is vastgelegd. “We realiseren ons terdege dat ons rijgedrag leidt tot een hogere CO2-uitstoot. Vroeger was dat geen probleem, maar de tijden zijn veranderd”, zegt VVSN-voorzitter John Roelkens.

Roelkens wil met dit convenant niet alleen zorgen voor minder milieuschade, maar ook voor andere beeldvorming: “Hardrijders worden helaas nog met de nek aangekeken. Dat is onterecht. Ja, wij rijden structureel te snel, maar dat wil niet zeggen dat we overál schijt aan hebben. Veel snelheidsovertreders zijn wel degelijk begaan met het klimaat.”

En dus komen de hardrijders met een plan dat op termijn moet zorgen voor een aanzienlijk lagere uitstoot van schadelijke stoffen. “We vragen hardrijders om heel bewust op de omgeving te letten”, zegt Roelkens. “In de buurt van natuurgebieden mag best even de voet van het gas. 150 is daar hard zat.”

Daarnaast kijken de snelrijders kritisch naar hun auto’s: “Gelukkig zien we al steeds meer mensen met een Tesla te hard rijden, maar het kan nog beter. Met een tweedehands Audi of Golf is het nagenoeg onmogelijk om op een klimaatneutrale manier de maximumsnelheid te overschrijden. Er zal dus geïnvesteerd moeten worden in het wagenpark. Daarvoor zijn we in overleg met het ministerie. Wellicht is een vorm van subsidie mogelijk.”

 
Deel dit artikel: