Sneeuwverbod werkt: veel skipistes vergroenen

Sneeuwverbod werkt: veel skipistes vergroenen
Foto: ArtOfPhotos / Shutterstock.com

KITZBüHEL - De vergroening in Europa is op steeds meer plaatsen een succes. Na het afschalen van het gebruik van fossiele brandstoffen, PFAS en het beperken van stikstofuitstoot, zijn ook de skipistes eindelijk aan het vergroenen. Vanuit Brussel is het gebruik van sneeuw aan banden gelegd en vanaf 2027 helemaal verboden. Als alternatief wordt veelal gras gebruikt.

Skileraar Roberto Maljorro baalde in eerste instantie van de situatie: “Als instructeur zag je altijd het liefste een sneeuwwitte piste, maar van dat beeld zijn we inmiddels afgestapt. Wanneer mensen nu op de plaats van bestemming arriveren, zien ze vaak een grasgroene helling, wat ook zo zijn voordelen weer heeft.”

De 48-jarige Maarten Schuinhouwer gaat al jaren op wintersport en is inmiddels aan het idee gewend geraakt. Hij beaamt het verhaal van Maljorro: “Zo’n spekgladde helling moeten we als mensheid niet meer willen. Het kost gigantisch veel energie om die sneeuw koud te houden, zeker buiten.”

En Maarten ziet meer voordelen aan de groene pistes: “Ik hoef nu niet meer te gaan skiën voordat de après-ski begint. Je hebt nu niet meer die schaamte als je in je Berghütte aankomt en meteen een halve liter bier bestelt.”

 
Deel dit artikel: