14 ℃
Lokaal tot wel 3 centimeter

Sneeuwdrama massaal onderschat

Sneeuwdrama massaal onderschat
Foto: Hans Engbers / Shutterstock.com

Nederlanders hebben zich verkeken op de enorme hoeveelheid sneeuw die vrijdagochtend neerkwam. Werd aan het begin van de ochtend nog laconiek gereageerd op de “3 centimeter sneeuw”, later werd de omvang van de ramp pas goed duidelijk.

“Dit soort extreme situaties komt in ons land gelukkig bijna nooit voor”, zegt weerman Thomas Indra van weerbureau MeteoScience. “We wisten wel dat het ging sneeuwen, maar een pak van 3 centimeter hadden we niet verwacht. Achteraf bezien hadden we misschien beter moeten waarschuwen.”

Op veel plaatsen zorgde de sneeuw voor een chaos. Rijkswaterstaat waarschuwde voor gevaarlijke omstandigheden en raadde aan om thuis te werken. Hulpverleners probeerden de sneeuwslachtoffers zo goed mogelijk bij te staan, maar ze konden de drukte nauwelijks aan: “Drie centimeter sneeuw is werkelijk ongekend. In landen als Oostenrijk en Zwitserland kun je dit verwachten, maar we konden ons niet voorstellen dat dit ook ons land zou kunnen treffen. Het ergst denkbare scenario is helaas werkelijkheid geworden.”

In Utrecht zit een slachtoffer verdwaasd op het spoor, overmand door emoties. Hij wil niet meer. Praten lukt niet. Hij is op. Een hulpverlener legt een deken om zijn schouders. Samen huilen ze.

 
Deel dit artikel: