19 ℃

Sneeuw trekt over Nederland: “Het is hier een drama”

Foto: Flickr CC

Nederland is zaterdagmiddag getroffen door sneeuwbuien. Eerst werd Zuid-Holland bedolven onder de eerste sneeuw. Later breidden de sneeuwbuien zich naar het oosten uit.

Kristel Dasselaar (27) uit Gouda fietste naar haar moeder, toen ze door de sneeuw werd overvallen. “Ik was pas vijf minuten onderweg. Ineens kwamen sneeuwvlokjes uit de lucht. Tientallen, honderden, misschien wel duizenden. Ik heb ze niet geteld”, zegt ze, nog trillend van de schrik. “Uiteindelijk ben ik op mijn bestemming aangekomen, maar vraag niet hoe. Het is hier een drama.”

Enkele dagen geleden waren de sneeuwbuien al voorspeld. Toch kwam de sneeuw voor veel mensen als een verrassing. “Het probleem is dat mensen niet luisteren”, zegt weerman Thomas Indra van MeteoScience. “We hadden ruimschoots van tevoren voor de sneeuwbuien gewaarschuwd, maar mensen zeiden: ‘ eerst zien, dan geloven’. Met zet zo’n instelling breng je jezelf en anderen in gevaar.”

Nog gevaarlijker zijn mensen die de waarschuwingen ontkrachten. Indra: “Steeds als wij mensen waarschuwen voor sneeuw, zijn er slimmeriken die menen hun eigen, hyperlokale weerbericht te moeten brengen. ‘Hier is niks gevallen’, roepen ze dan. Of: ‘hier ligt maar een klein beetje’. Een levensgevaarlijke uitspraak, waarmee u anderen de kans ontneemt om een veilig heenkomen te zoeken.”

 
Deel dit artikel: