18 ℃

Sneeuw overvalt noorden en zuiden

Delen van ons land zijn getroffen door sneeuw. “Het is een chaos. Deze ramp zagen we totaal niet aankomen”, zegt weerman Thomas Indra van MeteoScience.

Foto: Zoran Ras / Shutterstock.com

Vanochtend werd eerst het zuiden overvallen door de sneeuw. “Het kwam met bakken uit de lucht. Je zag de paniek in de ogen van mensen. Ik stond vast op de A76 en heb een flink potje zitten janken, dat mag je best weten”, zegt een getuige.

Door de lage temperaturen blijft de sneeuw nog liggen ook. “De wegen zijn wit en op onze kaarten rood”, zegt een geschrokken medewerker van de ANWB Alarmcentrale. “Ik vind het zo erg voor al die mensen in die auto’s. Zij moeten het verschrikkelijk koud hebben.”

Ook het noorden van het land kreeg het flink te verduren. Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog raakten bedolven onder een pak sneeuw van wel 2 centimeter. “We kunnen geen contact meer krijgen met onze meetpost in Hollum”, zegt Indra. “Het eiland is helemaal van de buitenwereld afgesloten. Over twee dagen gaat het dooien. Dan pas kunnen de reddingsdiensten er naartoe om de slachtoffers te bergen.”

 
Deel dit artikel: