16 ℃

Sneeuw… kan het ook óns land treffen?

Een groot deel van de wereld wordt momenteel getroffen door zware sneeuwval. Hoe groot is de kans dat ook óns land ondersneeuwt? 

sneeuw-winter-sneeuwstormVooral het midwesten van de Verenigde Staten heeft te maken met extreme sneeuwval. In Chicago ligt bijna een halve meter sneeuw. Daardoor is vliegverkeer van en naar de stad nauwelijks mogelijk. In New York kunnen sneeuwschuivers de wegen amper begaanbaar houden.

Ook dichter bij huis is sneeuw gevallen. In Duitsland viel op sommige plaatsen al een flink pak en ook in Frankrijk is het goed mis.

“Deze maand is in ons land nog geen noemenswaardige sneeuw gevallen, maar de verwachtingen zijn somber”, zegt meteoroloog Thomas Indra van weerbureau MeteoScience. “In het recente verleden is ons land diverse malen getroffen door sneeuw. In 1987 lag op het eiland Terschelling maar liefst 80 centimeter sneeuw. Op 9 februari 1953 lag in een groot deel van België zelfs meer dan een meter.”

Indra raadt mensen aan om zich goed voor te bereiden. “Zorg altijd voor voldoende voedsel en drinkwater in huis. Mocht je ingesneeuwd raken, dan moet je het een tijdje kunnen uithouden. Maar het belangrijkste advies luidt: blijf zo veel mogelijk binnen. Daar ben je relatief veilig.

 
Deel dit artikel: