16 ℃

‘Smurfenhater’ Gargamel Dubois (95) overleden

‘Smurfenhater’ Gargamel Dubois (95) overleden
Foto: Ramann / Shutterstock.com

In zijn woonplaats Villemagne is mediapersoonlijkheid Gargamel Dubois overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Gargamel verwierf in de jaren ’80 grote bekendheid als de boze buurman van de smurfen in de spraakmakende tekenfilmserie over het blauwe volkje.

Gargamel was niet te spreken over de wijze waarin hij in de serie werd afgeschilderd. Dat hij de filmmakers toestemming had gegeven om hem als getekend karakter een rol te geven, noemde hij ‘de grootste fout in zijn leven’. “Door die serie is een verkeerd beeld van mij ontstaan. Ik zou smurfen haten en ze zelfs willen opeten. Allemaal onzin natuurlijk. In werkelijkheid lag het veel genuanceerder. De filmmakers waren gewoon uit op sensatie”, zei hij in een interview in oktober 2020.

Nadat de mediastorm over de tekenfilmserie was gaan liggen, verdween Gargamel in de anonimiteit. De laatste jaren van zijn leven legde hij zich volledig toe op het praktiseren van ‘zwarte magie’, iets dat altijd al zijn interesse had.

Verschillende beroemdheden reageren op Twitter verslagen op het overlijden van Gargamel. “Onbegrepen, gedemoniseerd en verketterd, maar nooit verloor je je positieve levenshouding en tomeloze doorzettingsvermogen. Adieu mon ami”, twitterde de Franse acteur Gérard Depardieu. Gargamel werd 95 jaar.

 
Deel dit artikel: