14 ℃

‘Slobodannetje’ nu al enorme hit in kroegen

“Twee bier en een slobodannetje”, roept een mannelijke bezoeker van een Haags café tegen de barman. Samen met zijn vrienden slaat hij het sterke drankje achterover. Oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak heeft ongewild een enorme hype onketend, toen hij voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag een glaasje achterover sloeg.

Foto: Wavebreakmedia / Shutterstock.com / ICTY

Praljak nam het drankje woensdagmiddag, direct nadat hij door het Joegoslaviëtribunaal was veroordeeld. Een Haags café speelde er direct op in en introduceerde de “slobodan”: een stevig cocktailtje in een borrelglas.

“Via vrienden in Kroatië heb ik het recept kunnen achterhalen”, glundert barman Ferdi Putte. “Het is een enorm succes. Iedereen drinkt hier al de hele avond slobodannetjes. Het spul is niet aan te slepen.”

Over het recept wil Putte liever niets zeggen. “Dat is geheim”, knipoogt hij. “Ik kan je wel vertellen dat het drankje meer dan 45% alcohol bevat. Dat komt hard aan, ja. Maar als je net tot 20 jaar cel bent veroordeeld kun je een stevige borrel wel gebruiken.”

 
Deel dit artikel: