17 ℃

Slechts 1 miljoen Amerikanen hebben toegang tot geheime informatie: Waarom gaat het dan toch fout?

Slechts 1 miljoen Amerikanen hebben toegang tot geheime informatie: Waarom gaat het dan toch fout?
Foto: Mega Pixel / BiksuTong / Shutterstock.com

De 21-jarige Amerikaanse militair Jack Teixera is opgepakt voor het lekken van staatsgeheimen. Volgens het goed ingelichte platform Politico is hij één van de slechts miljoen Amerikanen die toegang die hebben tot geheime informatie. In Amerika vraagt men zich dan ook af waar het fout is gegaan.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zegt geschokt te zijn over de militaire staatsgeheimen die zijn gelekt door een 21-jarige soldaat met een lage rang: “Het is een klap in het gezicht van alle Amerikanen dat staatsgeheimen worden gelekt door een eenvoudige militair. Dat betekent dat we onze veiligheid blijkbaar nog niet volledig op orde hebben. We onderzoeken nu of we wellicht meer mensen toegang kunnen laten krijgen tot geheime informatie. Daarmee hopen we het lek boven te krijgen.”

President Joe Biden is ook ‘not amused’ over het lek. Ook hij wil dat meer mensen toegang kunnen krijgen tot staatsgeheimen: “Blijkbaar zijn onze geheimen niet in goede handen bij de miljoen Amerikanen die er nu toegang tot hebben. Waarschijnlijk zal het systeem beter werken als twee miljoen Amerikanen bij geheime documenten kunnen. Hoe meer mensen immers bezig zijn met geheimhouding, hoe beter het werkt.”

 
Deel dit artikel: